Voetklachten

Voetklachten

Er zijn heel veel soorten voetklachten waar we u binnen de praktijk mee kunnen helpen. Een aantal veelvoorkomende voetklachten zijn;

Hielspoor

Hielspoor is een aandoening aan de hak/hiel waarbij er (forse) pijn ervaren wordt onder de hak.

De pijn is vaak het ergste als men weer gaat lopen na een tijd van rust (startpijn).

Hielspoor ontstaat doordat de peesplaat onder de voet ‘verkeerd’ belast wordt waardoor er verhoogde trekkrachten aan het hielbot (calcaneus) ontstaan. Door deze trekkrachten kan er kalkafzetting ontstaat aan het hielbot, die bij elke stap als een soort naald in de peesplaat ‘prikt’. Een hele vervelende klacht die gelukkig in de meeste gevallen goed te behandelen is.

Platvoet en holvoet

Er zijn verschillende soorten voettypes, de meest bekende zijnde de platvoet en de holvoet. Bij de platvoet (Pes planus) is er weinig tot geen voetboog aanwezig. Bij de holvoet (Pes cavus) is er juist een hele hoge voetboog aanwezig. Doordat beide voettypes anders zijn dan het ‘normale’ voettype ontstaat er bij beide voettypes een andere drukverdeling en worden de omliggende structuren ook anders belast wat voor klachten kan zorgen.

Mortonse neuralgie

Een veel voorkomende voorvoetklacht is de mortonse neuralgie. Hierbij ervaren mensen vaak pijn in de voorvoet, tintelingen en/of een dof gevoel in de tenen. Bij een mortonse neuralgie ligt er een zenuw knel tussen 2 middenvoetsbeentjes met pijnklachten tot gevolg. Het ontstaat vaak door een afwijkende voetstand maar kan bijvoorbeeld ook ontstaat door het dragen van verkeerd schoeisel.

Morbus Sever

Deze hielklacht komt veel voor bij (actieve) kinderen tussen de 5 en 15 jaar die in de groei zitten. Bij morbus Severs is de groeischijf in de hak ontstoken/geïrriteerd. De klacht ontstaat doordat er verhoogde trekkrachten van de achillespees aan groeischijf ontstaan. Dit komt door een combinatie van factoren waarvan o.a. groei, afwijkende voetstand en verkorte achillespees zijn. Belangrijk is om kinderen met Morbus Sever tijdig te behandelen.

Podotherapie Nöllen

Adres
Postelpark 17, 5711 JE Someren
Telefoonnummer
0493 479050